۷ دقیقه
جراحی لوزه

هر چیزی که راجع به جراحی لوزه نیاز به دانستن دارید

آنچه می خوانید...

درباره عمل جراحی لوزه چه می دانید؟ جراحی لوزه در چه مواردی لازم است انجام شود؟ لوزه ها بخشی از سیستم ایمنی بدن شما به شمار می روند که مکان قرارگیری شان در قسمت پشتی گلو است. این ها عضوی در بدن شناخته می شوند که بسیار مستعد ایجاد التهاب و مشکل هستند. بنابراین در این مقاله از سایت دکتر کیانا کیا به بررسی این موضوع پرداختیم

همه چیز درباره لوزه

 جراحی لوزه یا عمل برداشتن لوزه (Tonsillectomy) یک روش درمانی رایج برای درمان عفونت و التهابات مربوط به لوزه ها است. این جراحی همچنین ممکن است که برای درمان مشکلات تنفسی و یا سایر مشکلات مربوط به بزرگ شدن لوزه‌ها نیز ضروری باشد. ما در این مقاله قصد داریم در ارتباط با عمل جراحی لوزه راجع به مسائلی مثل چگونگی و چرایی انجام عمل، خطرات عمل و… صحبت کنیم. با ما باشید

چرا جراحی لوزه انجام می شود؟

جراحی لوزه به طور معمول، برای درمان مشکلاتی مثل موارد زیر به کار می رود.
• التهابات مکرر، مزمن و یا شدید لوزه ها.
• عوارض مربوط به بزرگ شدن اندازه‌ی لوزه ها.
• خونریزی کردن لوزه ها.
• سایر بیماری های نادر مربوط به لوزه ها.

توجه کنید عمل برداشت لوزه برای درمان لوزه های باکتریایی عودکننده، گلودرد های استرپتوکوکی و سایر عفونت های باکتریایی انجام می شود. این جراحی برای درمان مشکلات ویروسی لوزه ها فواید کمتری دارد و کمتر نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

چه کسانی جراحی لوزه را انجام می دهند؟

اگرچه که ممکن است تصور کنید تنها کودکان نیاز به خارج کردن لوزه های خود دارند، بزرگسالان نیز ممکن است از انجام جراحی لوزه سود ببرند.

عمل جراحی لوزه چگونه انجام می شود؟

به طور کلی عمل جراحی برداشت لوزه را می توان با استفاده از روش های مختلفی انجام داد. این عمل جراحی به وسیله‌ی بیهوشی عمومی انجام می شود و مدت زمان انجام آن نیز معمولا 20 تا 30 دقیقه است. زمانی که پزشک معالج در حال برداشت لوزه های شما است، هیچ دردی را احساس نخواهید کرد. توجه کنید، به وسیله‌ی جراحی لوزه معمولا همه‌ی لوزه‌ برداشته می‌شود، اما برخی از بیماران نیز ممکن است از برداشت جزئی لوزه سود ببرند.

 جراحی لوزه یا عمل برداشتن لوزه (Tonsillectomy) یک روش درمانی رایج برای درمان عفونت و التهابات مربوط به لوزه ها است.

روش های انجام جراحی لوزه

رایج‌ترین روش هایی که از آن ها برای بیرون آوردن لوزه های افراد مبتلا به مشکلات مربوط استفاده می شود، شامل موارد زیر هستند.

  • استفاده از الکتروکوتر (Electrocautery). در این استراتژی، از گرما برای برداشت لوزه ها و متوقف کردن هرگونه خونریزی استفاده می شود.
  • تشریح با چاقوی سرد (Cold knife dissection). در این روش جراحی لوزه، لوزه های فرد بیمار با چاقوی جراحی برداشته می شوند. پس از آن خونریزی با استفاده از بخیه و یا الکتروکوتر متوقف خواهد شد.
  • چاقوی جراحی هارمونیک (Harmonic scalpel). در این استراتژی، از ارتعاشات اولتراسونیک برای قطع و متوقف کردن خونریزی لوزه ها به صورت همزمان استفاده می شود.
  • روش های دیگر. روش‌های دیگر شامل استفاده از تکنیک‌های فرسایش به وسیله‌ی فرکانس رادیویی، لیزر دی‌اکسید کربن و یا میکرودبریدر (microdebrider) است.

روند بهبودی پس از عمل لوزه به چه صورت است؟

به طور کلی مسائل مربوط به بهبودی پس از انجام جراحی لوزه برای هر فردی می تواند در مقایسه با بقیه‌ی افراد متفاوت باشد. اما به طور کلی موارد زیر از جمله شایع ترین موضوعاتی هستند که افراد پس از عمل تجربه می کنند.

  • وجود درد. درد پس از انجام این جراحی شایع است و ممکن است که پس از گذشت 3 تا 4 روز شدیدتر نیز شود. این درد اغلب در صبح بدتر می شود و همچنین ممکن است که به مدت 2 هفته نیز طول بکشد. پزشک معالج شما یک برنامه‌ی دارویی را برای کنار آمدن و درمان این درد، تجویز خواهد کرد.
  • مشاهده‌ی تغییر رنگ. ممکن است در قسمتی از گلو که لوزه ها برداشته می شوند تغییر رنگ ایجاد شود. زمانی که ناحیه‌ی عمل شده پس از گذشت 3 تا 4 هفته  به طور کامل بهبود یابد، این تغییر رنگ نیز از بین خواهد رفت.

شما باید به مدت حداقل یک هفته پس از از انجام جراحی لوزه در خانه استراحت کنید. همچنین فعالیت خود را نیز می بایست برای مدت 2 هفته محدود کنید. علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد، خطر به وجود آمدن خونریزی نیز بعد از برداشتن لوزه ها وجود دارد. این خطر پس از گذشت 10 روز کاهش خواهد یافت.

بعد از جراحی لوزه چه بخوریم؟

پس از برداشتن لوزه، کلید دستیابی به بهبودی کامل این است که اطمینان حاصل کنید به صورت کافی و مناسب مایعات می نوشید. خوردن غذاهای نرم و سرد اغلب برای حدود یک هفته پس از عمل توصیه می شود، اما شما می توانید در صورت تحمل بعضی دیگر از غذاها، آن ها را نیز به رژیم غذایی خود اضافه کنید. اما در هر صورتی شما باید توجه داشته باشید که از خوردن غذاهای سفت و تند پرهیز می کنید. ما در ادامه به چند ماده‌ی غذایی توصیه شده برای مصرف پس از جراحی لوزه اشاره خواهیم کرد.

  • آب یا هر نوع مایع دیگری
  • بستنی
  • اسموتی ها
  • ماست
  • پودینگ
  • آب میوه ها
  • آبگوشت
  • پوره‌ی سیب زمینی
  • تخم مرغ همزده
لوزه

آیا عمل لوزه خطرناک است؟

عمل برداشتن لوزه، مانند انجام سایر جراحی ها، خطرات خاصی را با خود به همراه دارد. رایج ترین این خطرات عبارت اند از:

  • واکنش به داروهای بیهوشی. داروهایی که باعث بیهوش شدن شما در حین انجام عمل جراحی  لوزه می شوند اغلب می توانند باعث بروز مشکلات جزئی و کوتاه مدتی مانند سردرد، تهوع، استفراغ و یا درد های عضلانی شوند. بروز مشکلات جدی و طولانی مدت مربوط به این دارو ها اتفاقی نادر است، اگرچه که بیهوشی عمومی همیشه بدون خطر مرگ نیست.
  • به وجود آمدن تورم. تورم زبان و یا سقف نرم دهان (کام نرم) یکی دیگر از عوارض ناشی از جراحی لوزه است. این تورم ها می توانند باعث بروز مشکلات تنفسی، به ویژه در چند ساعت اول پس از عمل شوند.
  • خونریزی حین انجام عمل جراحی. در مواردی نادر، خونریزی شدیدی می تواند در حین انجام عمل جراحی رخ دهد. بروز این اتفاق نادر نیاز به درمان اضافی و همچنین بستری طولانی مدت تری دارد.
  • خونریزی در حین بهبودی. توجه داشته باشید خونریزی فقط مخصوص حین انجام عمل لوزه نیست و این اتفاق می تواند در طول فرآیند بهبودی فرد نیز بروز دهد. این خونریزی به خصوص زمانی بیشتر احتمال اتفاق افتادن دارد که پوسته‌ی زخم، خیلی زودتر از زمان موعود از جای خود خارج شود.
  • عفونت. به ندرت انجام عمل جراحی لوزه می تواند منجر به بروز عفونت در فرد شود. ام توجه کنید که در صورت بروز هرگونه عفونتی در حین انجام عمل، نیاز به درمان بیشتری وجود خواهد داشت.

هزینه عمل لوزه چقدر است؟

بسیاری از عوامل وجود دارند که می توانند در تغییر هزینه های جراحی اثر گذار باشند. از جمله آن عوامل تخصص پزشک، میزان پیچیدگی جراحی لوزه است.  بسیاری از عوامل دیگر می تواند در هزینه ای که از سوی پزشک دریافت می شود اثر بگذارد. از این رو توصیه ما این است که برای آگاهی از میزان هزینه ابتدا  به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرده و بعد از پشت سر گذاشتن پروسه ی معاینات هزینه را پزشک خود سوال کنید.

مراقبت های بعد از جراحی لوزه

آب و تمامی مواد غذایی ای که به اندازه کافی آب بدن را تامین کند باید استفاده شود. زیرا تشنگی می تواند به افزایش درد گلو بینجامد.
برای کاهش درد گلو باید از قرص های مسکن تجویز شده از سوی دکتر استفاده کنید و هیچ دارویی را خودسرانه مصرف نکنید.
مدتی پس از جراحی لوزه برای چکاپ به پزشکتان مراجعه کنید تا وضعیت شما به صورت مجدد بررسی شود.
بعد از جراحی به خوبی استراحت کنید و از انجام فعالیت و ورزش های سنگین خودداری کنید.
ممکن است بعد از جراحی شما دچار گلو درد و گوش درد شوید و غذا خوردن و حرف زدن برایتان سخت باشد. این مشکلات تا ۱۴ روز بعد از جراحی کم کم برطرف خواهد شد.
پس از هر وعده غذایی اقدام به شستن دهان خود توسط سرم نمکی کنید.
از استعمال دخانیات بپرهیزید.

دکتر کیانا کیا

دکتر کیانا کیا

متخصص گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن جراح پلاستیک صورت و بینی فارغ التحصیل دکتری عمومی پزشکی از دانشگاه شهید بهشتی و دارای بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی می باشند. دکتر کیانا کیا دارای چندین سال سابقه موفق در زمینه جراحی بینی، صورت و پلاستیک می باشد و همچنین عضو کلینیک فوق تخصصی سینا در آلمان و ایران است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *