تزریق کورتون بعد از عمل بینی چگونه امکان پذیر است. وقتی صحبت از کورتون در دنیای پزشکی و جراحی بینی میشود منظور نوع خاصی از کوتیکواستروئیدها هستند که مشابه هورمون کورتیزول عمل میکنند. کورتیکواستروسیدها اثرات ضد التهابی قوی بر روی بافتهای بدن ما دارند. بسیاری از کورتیکواستروئیدها به صورت قرص مصرف میشوند در حالی که برخی دیگر به عنوان محلول تزریقی کاربرد دارند. به هر حال هدف نهایی کاهش التهاب است. هنگامی که کورتون به بدن تزریق میشود (به عنوان مثال در بینی) در کاهش بافت اسکار و تورم کمک مینماید.
کورتون چیست ؟
کورتون نوعی چربی است که به صورت طبیعی به کمک کلسترول در کبد تولید می شود. غده فوق کلیوی که به نام آدرنال از کورتون ها برای ساخت هورمون استفاده می کند. نقش کورتون در بدن مهار التهاب بافت های مختلف بدن و تسکین ورم است. این چربی سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند.
تزریق کورتون بعد از عمل بینی باعث می شود تا ورم های ناشی از جراحی بینی کاهش پیدا کند. معمولا تزریق کورتون بعد از جراحی بینی گوشتی صورت می پذیرد زیرا بینی های گوشتی دارای پوستی ضخیم هستند و همین عامل باعث می شودکه تورم بینی های گوشتی بیشتر از بینی های استخوانی باشد. تزریق کورتون نباید در بینی های استخوانی استفاده شود، زیرا باعث از بین رفتن بافت های زیر پوستی می شود.
هدف از تزریق کورتون بعد از جراحی بینی چیست ؟
- هدف اصلی از تزریق کوتون به بینی “کاهش تورم ناخواسته” است
پس از جراحی بینی، هر بیمار مقداری از ادم و تورم را خواهد داشت که مقدار آن با توجه به نوع پوست، نوع جراحی و مقدار تغییراتی که در طی جراحی بر بافت، استخوان و غضروف بینی انجام شده است، متفاوت خواهد بود. التهاب اولیه طی 10 تا 14 روز اول پس از جراحی زیبایی بینی از بین خواهد رفت و ظرف مدت 6 ماه 90 درصد التهابات کاهش مییابند.
اما جراحی بینی یک التهاب ثانویه نیز دارد که ماهها و شاید سالها پس از جراحی بینی ادامه خواهد داشت. جهت برطرف کردن این نوع از التهاب ثانویه، پزشکان از کورتون استفاده می نمایند. همانطور که گفته شد درصد زیادی از التهابات به مرور زمان برطرف خواهند شد اما گاهی اوقات بیماران ترجیح می دهند به جای اینکه 6 تا 24 ماه جهت کاهش التهابات بینی پس از جراحی صبر کنند، از روش تزریق کورتون جهت کاهش تورم استفاده نمایند.
- کاهش بافت اسکار پس از جراحی بینی
در برخی قومیتها (به طور مثال اسپانیایی تبارها، آسیاییها، خاورمیانه، آفریقایی-امریکاییها) به دلیل اینکه پوست بینی آنها ضخیمتر است، احتمال تشکیل بافت اسکار به ویژه در ناحیه سوپراتیپ (بالای نوک بینی) پس از جراحی بینی بیشتر است و از منظر زیبایی شناختی و بهبودی ممکن است مشکلاتی را در روند درمان ایجاد نماید (به دلیل اینکه پوست ضخیمی که دچار ادم و التهاب است نمیتواند به خوبی روی غضروف را پس از جراحی بپوشاند)، در این بیماران جهت جلوگیری از تشکیل بافت اسکار تزریق کورتون یکی از گزینههای انتخابی میباشد.
بهترین زمان تزریق کورتون پس از جراحی بینی
زمان مناسب جهت تزریق کورتون پس از جراحی بینی یک موضوع چالش برانگیز میباشد. اما اکثر متخصصان گوش حلق و بینی عقیده دارند جهت دستیابی به نتایج مطلوب حداقل 1 تا 2 ماه باید از زمان جراحی گذشته باشد تا این تزریق انجام شود.
به این دلیل که در دو ماه اول پس از بهبودی، بدن بیشترین کلاژن جدید را می سازد و در نهایت این کلاژن، بافت اسکار را تشکیل میدهد. متخصصان عقیده دارند استفاده از کورتون در دورهی بهبودی بهترین تاثیر را دارد زیرا در این مدت بافت اسکار شروع به تشکیل میکند و بیشترین تورم نیز در ماههای اولیه وجود دارد، البته باید توجه شود که تمام بافتهایی که طی بهبودی پس از جراحی بینی انجام میشود منجر به تشکیل بافت اسکار بد نمیشود و اگر با تزریق زودهنگام از تشکیل بافت اسکار خوب جلوگیری شود ممکن است در نتیجهی جراحی بینی اثر نامطلوب داشته باشد.
در موارد نادری ممکن است جراح بینی، تزریق کورتون در 1 تا 2 ماه اول را پیشنهاد دهد اما در اکثر موارد تزریق پس از طی این مدت انجام خواهد شد.
بیشتر جراحان ترجیح می دهند 3 تا 4 ماه صبر کنند تا التهابات کمی کاهش بیابند و با مشاهده روند بهبودی، میزان تغییرات مشخص شود، این زمان بهترین زمان جهت تزریق کورتون میباشد زیرا احتمال تشکیل بافت اسکار طبیعی را کمتر به خطر میاندازد.
در بعضی افرادی که سالها پس از جراحی بینی نیز اقدام به تزریق کورتون می کنند، کاهش ادم و تورم گزارش شده است. این نتایج به غلظت کورتون مورد استفاده بستگی دارد.
در واقع تزریق کورتون یک روش بسیار عالی جهت فرمدهی به بینی حتی پس از تشکیل بافت اسکار میباشد.
کورتون در چه نواحی تزریق میشود؟
پس از جراحی بینی، بعضی بیماران تورم و بافت اسکار بیشتری را تجربه میکنند، این مورد هم در روش جراحی بینی بسته و هم در روش جراحی باز ممکن است اتفاق بیفتد. بیشترین قسمتی که تورم در آن اتفاق میافتد ناحیه سوتراتیپ و نوک بینی میباشد، اگر تورم و بافت اسکار در این منطقه باقی بماند حالتی به وجود میآید که به آن پولیبیک یا منقاری میگویند بنابراین یکی از نقاطی که تزریق کورتون باید انجام شود این نقطه میباشد، ممکن است جراح با در نظر گرفتن ضخامت پوست، نوع پوست، التهاب و بافت اسکار تزریق کورتون در مناطق دیگر را نیز انجام دهد.
تزریق کورتون بعد از جراحی بینی چگونه انجام می شود ؟
پزشک در این روش برای تزریق کورتون از غلظت ها و حجم های مختلف تریامیسینولون استفاده می کند که معمولا در دفعه اول با غلظت ۱۰سی سی شروع می شود. تریامسینولون را با لیدو کایین برای بی حسی و کاهش درد پس از تزریق به نحوی که غلظتش در ۱۰ سی سی حفظ شود ترکیب می کنند و با سرنگ انسولین از 1 تا 5/2 سی سی از آن را در ناحیه مورد نظر و در عمق پوست تزریق می کنند.
تزریق بیش از حد یا با غلظت بالاتر یا تزریق در لایه های سطحی تر پوست می تواند باعث نازک شدن پوست یا تغییر رنگ موضعی در محل تزریق شود.
با اینکه در بعضی بیماران بعد از تزریق یک نوبت از کورتون میتوان به نتایج مطلوب دست یافت اما معمولاً چند نوبت تزریق جهت دستیابی به نتایج عالی نیاز است که تعداد آن را جراح با توجه به نتایجی که پس از هر تزریق به دست میآید مشخص می نماید. فاصله زمانی بین تزریقها بین 6 تا 8 هفته خواهد بود. دو هفته پس از هر تزریق میتوان نتایج حاصل از آن را مشاهده نمود.
بله. به طور کلی بهتر است بعد از تزریق کورتون برای یک الی دو هفته از چسب بینی استفاده کنید.