درمان بیماری های گوش با دارو امکان پذیر است یا با جراحی؟ وظیفه ی گوش انسان حفظ تعادل و رساندن اصوات به مغز است و بیماری های گوش موجب اختلال در شنوایی می شوند. همانطور که می دانید گوش انسان علاوه بر رساندن اصوات به مغز وظیفه حفظ تعادل بدن را نیز دارد. به همین دلیل بیماری های گوش موجب اختلال در برقراری تعادل و انتقال اصوات به مغز می شوند. گوش انسان از سه قسمت مجزا تشکیل شده است که عبارتند از: گوش داخلی که وظیفه ی دریافت صدا و تعادل مغز را به عهده دارد. گوش میانی که اصوات را به گوش داخلی هدایت می کند. گوش خارجی که بخش های ظاهری گوش ( لاله و مجرا ) می باشد. اغلب مشکلاتی که برای قسمت های مختلف گوش ایجاد می شود در صورت درمان به موقع به طور کامل رفع خواهد شد.
بیماری های گوش ( عفونت گوش ) چیست؟
یکی از بیماری های گوش که اکثر افراد در طول زندگی خود درجاتی از آن را تجربه می کنند عفونت گوش میانی می باشد که به سرعت در گوش گسترش پیدا می کند. برخی از نشانه های عفونت گوش در کودکان عبارتند از: احساس درد و تیر کشیدن گوش، گریه و بیقراری بیش از حد، عدم شنیدن صداها، تب بالا و … نشانه های عفونت گوش در بزرگسالان نیز با درد زیاد، تخلیه مایعات از گوش و … همراه است. در صورت مشاهده ی علائم زیر به سرعت به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
- چنانچه گوش درد شما طولانی شود.
- چنانچه علائم بیماری های گوش را در کودک زیر یک سال مشاهده کردید.
در صورت خروج چرک، مایعات خونی و … از گوش عفونت گوش معمولا به دنبال یک بیماری ویروسی مانند آنفولانزا، سرماخوردگی و … ایجاد می شود. چنانچه مادر مبتلا به بیماری هایی اعم از سرخجه، اوریون و … شود احتمال دارد نوزاد وی نیز دچار ناشنوایی یا کم شنوایی شود.
بیماری های گوش ( اوتیت میانی حاد و سروز ) چیست؟
بیماری های گوش ( اوتیت میانی حاد ): در صورتی که فردی مبتلا به سرماخوردگی یا عفونت حاد دستگاه تنفسی شود باکتری ها یا ویروس ها در مجاری گوش وارد می شوند و عفونت ایجاد می شود. این بیماری در کودکان بسیار شایع است. برخی از نشانه های آن در نوزادان عبارتند از کشیدن گوش، گریه و بی قراری، تب و … در بزرگسالان نیز عفونت اوتیت میانی حاد با استفراغ، ترشح از گوش، عدم شنیدن اصوات و … همراه است.
بیماری های گوش ( اوتیت میانی سروز )
زمانی که بیماری اوتیت میانی حاد پرده ی گوش را سوراخ کند و چرک و ترشحات از گوش خارج شود این بیماری تبدیل به اوتیت میانی سروز می شود. چنان چه عفونت گوش از بین برود ممکن است مایع چرکی مدت ها در گوش باقی بماند و در نهایت منجر به عفونت های مکرر و از دست دادن شنوایی فرد شود. برای درمان این نوع از عفونت ها پزشک معمولا آنتی بیوتیک تجویز می کند.
بیماری اوتیت میانی مزمن
یکی از بیماری های گوش می باشد که بر اثر عفونت گوش میانی ایجاد می شود. در برخی از مواقع ضایعات این بیماری برگشت پذیر است و در برخی از مواقع پس از درمان ضایعات مجدد در گوش ایجاد نمی شوند. در هر صورت بیماری اوتیت میانی تمام اجزای گوش را درگیر می کند. سوراخ شدن پرده ی صماخ معمولا به علت ضربه به سر یا گوش و گاهی به دلیل عفونت ایجاد می شود. از نشانه های آن می توان به کاهش شنوایی و خروج ترشحات از گوش اشاره کرد. در اغلب مواقع در صورت مراقبت از گوش و دوری از آب و ضربه سوراخ خود به خود درمان می شود اما اگر سوراخ پرده گوش بسته نشود پزشک با عمل جراحی پرده صماخ را ترمیم می کند. اندازه و سایز سوراخ پرده ی گوش در تعیین کاهش شنوایی گوش بسیار تاثیر گذار است. به عنوان مثال در انفجارهای شدید میزان پارگی پرده گوش بیشتر است و فرد دچار کم شنوایی شدید می شود.
شایع ترین ببیماری های گوش
بیماری های گوش متنوع است. در ادامه به برخی از شایع ترین آن ها پرداختیم.
بیماری های گوش ناشی از مسمومیت دارویی و پیرگوشی
مسمومیت دارویی یکی از عواملی است که موجب بیماری های گوش می شود. برخی از داروها عوارض بدی روی شنوایی و تعادل فرد می گذارد. این دارو ها موجب وزوز و سرگیجه می شوند و در صورت عدم درمان به موقع روی حلزون گوش تاثیرات منفی می گذارد برخی از این داروها عبارتند از: استرپتومایسین، کانامایسین و … همراه با افزایش سن عملکرد گوش نیز ضعیف می شود افراد مسن بتدریج شنوایی خود را برای اصوات با فرکانس های بالا تا پایین از دست خواهند داد به کم شنوایی گوش افراد با سنین بالا پرسبیکوز می گویند.
از دست دادن شنوایی به علت شغل های خاص
افرادی که در شغل های خاصی فعالیت دارند ممکن است دچار بیماری های گوش شوند. معمولا افراد فعال در مشاغل پرخطر به علت صدمات مکانیکی و فرکانس بالای صوت از لحاظ شنوایی دچار مشکل می شوند. صدمات مکانیکی معمولا بر اثر انفجار، گرمای زیاد، ضربات شدید به سر و … رخ می دهد. این اتفاقات موجب پارگی پرده گوش، صدمه دیدن گوش و آسیب دیدگی استخوان گوش می شود. سندرم منیر یکی دیگر از بیماری هایی است که موجب از بین رفتن شنوایی می شود. این نوع کم شنوایی از نوع حسی و عصبی می باشد. بیمار در ابتدا صداهایی با فرکانس پایین را نمی شنود و بتدریج از شنیدن صداهایی با فرکانس بالا نیز عاجز می شود. به دنبال هر حمله ی عصبی فرد دچار مشکل در شنوایی خود می شود و بعد به طور کامل یا ناقص شنوایی خود را بدست می آورد با پیشرفت بیماری ممکن است فرد شنوایی خود را به طور کامل از دست بدهد.
عارضه کری ناگهانی
یکی دیگر از بیماری های گوش عارضه کری ناگهانی می باشد. این نوع از کری ممکن است به صورت کم، متوسط یا شدید بروز کند. برخی از علل بروز کری ناگهانی عبارتند از: انجام برخی از عمل های جراحی، آسیب دیدگی های گوش، ابتلا به انواع عفونت های میکروبی و ویروسی و … نوعی دیگر از کری به علت وجود تومور در عصب شنوایی ایجاد می شود. وزوز گوش و کری یک طرفه از علائم کری ناگهانی می باشد البته کری ممکن است سال ها پس از بروز وزوز گوش ایجاد شود. در صورتی که تومور درمان نشود موجب سرگیجه می شود و عصب صورت به تدریج فلج می شود.
درمان بیماری های گوش به چه صورت است ؟
در بیماریهایی مثل عفونتهای حاد درمان فقط طبی است. استفاده از آنتی بیوتیک مناسب باعث بهبودی کامل بیمار میشود. در بیماریای مثل (اُتیت سروز) چنانچه درمانهای طبی جواب ندهد، درمان بعدی، جراحی خواهد بود. در این جراحی پرده گوش باز شده و مایع غلیظ رنگ پشت آن تخلیه و سپس لوله کوچکی شبیه قرقره جهت تهویه روی پرده گوش نصب میگردد.
درمان پارگی پرده گوش، از بین رفتن یا چسبندگی استخوانچه و عفونتهای مزمن تنها از طریق جراحی امکانپذیر است.