اسپلینت بینی بعد از جراحی مانند گچ برای بینی شما عمل میکند. آنها بینی شما را بیحرکت میکنند و به حفظ شکل جدید آن پس از برخی روشهای جراحی کمک میکنند. اسپلینت بینی معمولا از دو قطعه پلاستیکی ساخته میشوند که با بینی شما هماهنگ میشوند. آنها همچنین میتوانند از مواد دیگری مانند آلومینیوم یا سیلیکون ساخته شوند. حتی برخی از آنها از پلی تترا فلوئورواتیلن ساخته و به نام تفلون شناخته میشوند. جراح بینی میتواند به شما بگوید از چه موادی برای اسپلینت استفاده خواهد کرد.
اسپلینت بینی بعد از جراحی
اسپلینتهای بینی دستگاههای کوچک پلاستیکی یا سیلیکونی هستند که برای تثبیت بینی بعد از جراحی استفاده میشوند. جراحی زیبایی بینی میتواند چندین کار را انجام دهد:
- بهبود ظاهر زیبایی بینی
- کمک به رفع مشکلات تنفسی
- اصلاح هرگونه ناهنجاری
- ترمیم بافت آسیبدیده یا شکسته
اسپلینت بینی به این دلیل استفاده میشوند که اندازه و شکل بینی، سوراخهای بینی یا سپتوم بعد از عمل بینی نسبت به قبل از جراحی متفاوت است. آتلها به حفظ شکل و اندازه جدید تا زمان بهبودی بافت شکننده کمک میکنند. همچنین اگر در روزهای بعد از جراحی به طور تصادفی به بینی خود ضربه بزنید، آتلها از بینی شما محافظت میکنند.
انواع اسپلینت بینی
اینکه چه نوع آتل بینی میگیرید تا حد زیادی به نوع جراحی بینی که انجام میدهید، بستگی دارد.
اسپلینت خارجی
این نوع اسپلینتها شامل یک بانداژ استکه بینی شما را میپوشاند و دو تکه فلز یا پلاستیک در طول آن میگذرد تا به بینی شما کمک کند شکل جدید خود را حفظ کند. معمولا با نوار جراحی در جای خود نگه داشته میشود. آنها همچنین به کاهش تورم کمک میکنند. از این دستگاهها برای اکثر جراحیهای بینی استفاده میشود. آتلهای خارجی به شکل ذوزنقه هستند. انتهای باریکتر روی پل بالایی بینی قرار میگیرد تا انتهای پهنتر بتواند قسمت پایینی بینی را بپوشاند.
اسپلینت داخلی
این نوع اسپلینتها معمولا بعد از سپتوپلاستی یا اصلاح انحراف سپتوم استفاده میشود. آنها از دو تکه پلاستیک یا مواد سفت اما انعطافپذیر دیگری تشکیل شدهاند که در داخل بینی قرار میگیرند تا از پل بین سوراخهای بینی یا سپتوم حمایت کنند. آتلهای داخلی بینی لولههایی با انحنای اندکی هستند که از دهانه سوراخ بینی شروع و در مسیر کوتاهی به داخل حفره بینی امتداد مییابند.
هدف استفاده از اسپلینت خارجی در جراحی بینی
- شکل جدید بینی را حفظ کند.
پس از جراحی از آتل برای صاف نگهداشتن بینی تغییر شکل یافته استفاده میشود و استخوانهای شکسته بینی و غضروف دستکاری شده را در جای خود نگه میدارد. ثابت نگهداشتن بینی در طول دوره بهبودی برای دستیابی به بهترین نتایج بسیار مهم است.
- محافظت از بینی در برابر آسیب
آتل از بینی در برابر عفونت و آسیب محافظت میکند. با این حال، بیماران علاوه بر استفاده از اسپلینت بینی در دوران نقاهت، باید از فعالیتهای شدید و هرگونه فعالیتی که میتواند باعث آسیب بینی شود، خودداری کنند.
- کاهش تورم
یکی از عوارض شایع جراحی بینی تورم است و چسب و گچ روی بینی به پوست آن فشار وارد میکند و تورم را کاهش میدهد. آتل زدن کمک میکند تا پوست بینی به خوبی روی غضروف پوشانده شود و نتایج دقیقتری بدست آید. اگر پوست بینی بعد از جراحی متورم شود، فضایی بین پوست و غضروف وجود دارد که در آن بافت اسکار ایجاد میشود و نتایج جراحی را غیر قابل پیسبینی میکند.
بیشتر بخوانید: درمان قطعی جراحی انحراف بینی
هدف استفاده از اسپلینت داخلی در جراحی بینی
- نگهداشتن تیغه بینی (سپتوم)
اسپلینت داخلی یک آتل سیلیکونی نرم است که برای نگهداشتن تیغه بینی بعد از جراحی استفاده میشود.
- کاهش خونریزی
اسپلینت داخلی پوست و غشاهای مخاطی را فشرده میکند تا خونریزی و هماتوم را کاهش دهد.
- اجبار بافت به ترمیم روی غضروف
آتل داخل بینی باعث التیام پوشش داخلی بینی (مخاط) روی بدنه داخلی بینی (استخوان و غضروف) میشود.
مزایای اسپلینت بینی
- از ایجاد هماتوم جلوگیری میکنند.
- خونریزی را کنترل میکنند
- تورم را به حداقل میرسانند.
- هیچ دردی ایجاد نمیکنند.
- موقتی و قابل جابجایی هستند.
- کمک میکنند بعد از جراحی بهتر نفس بکشید.

نکات لازم در مورد استفاده اسپلینت بینی
- اگر آتل بینی پس از عطسه در عرض 48 ساعت پس از جراحی شل شد یا افتاد، در اسرع وقت با جراح بینی تان تماس بگیرید.
- ممکن است لازم باشد پانسمان روی آتل را عوض کنید. قبل از خروج از بیمارستان حتما دستورالعملهای لازم را دریافت کنید.
- گچ بینی سفت است ولی به ضخامت گچ روی بازو یا پا نیست. ضربات شدید یا اثرات خشن میتواند از طریق همان گچ به بینی آسیب برساند.
- با شروع روند بهبودی، تورم بینی فروکش کرده و گچ بینی ممکن است شل شود. اگر چنین است وسوسه نشوید که آن را بکشید. کشیدن گچ بینی باعث خارج شدن زودرس گچ و آسیب به بینی و روند بهبودی شما میشود.
- گچ بینی مانند همه گچها نباید خیس یا مرطوب باشد. آب باعث شل شدن آن میشود و نقش عملکردی و ساختاری خود را از دست میدهد. در نتیجه نمیتواند در دوران نقاهت وظیفه خود را در حمایت از بینی به خوبی انجام دهد.
- از اسپریهای نمکی برای کمک به کاهش تجمع مخاط در اطراف آتل داخلی استفاده کنید. تجمع مخاط میتواند تنفس را سخت کند.
زمان برداشتن گچ بینی
محل و وسعت جراحی، مدت زمان تشکیل آتل و زمان برداشتن آن را تعیین میکند. اسپلینتها معمولا دو هفته پس از جراحی بینی برداشته میشوند. اسپلینتهای داخلی ممکن است 3 تا 5 روز پس از جراحی برداشته شوند.
سوالات متداول درباره اسپلینت بینی
آتلها از مواد مختلفی مانند سیلیکون، آلومینیوم و دیگر مواد ساخته میشوند. نوع اسپلینت باتوجه به نیاز فرد انتخاب میشود.
این آتلها خطری ندارند. فقط ممکن است کمی شل شوند و برداشتن آنها احساس عجیبی ایجاد میکند.
برداشتن اسپلینت خارجی نباید باعث ایجاد هر نوع ناراحتی شود. هنگامی که اسپلینتهای داخلی بیرون میآیند، بیماران ممکن است فشار و مقداری سوزش خفیف را احساس کنند و این کوتاه مدت است.
به ندرت در حین بهبودی آتل شل میشود. اما اگر این اتفاق افتاد، با جراح خود تماس بگیرید.
بله، بعد از برداشتن گچ بینی، جراح برای اولین بار چسب بینی را میزند و نحوه درست آن را به بیمار آموزش میدهد.
کلام آخر
از آنجا که جراحیهای زیبایی در بین ایرانیان محبوب و پرطرفدار است، متخصصان گوش، حلق و بینی خاصی نیز در این کشور جراحی بینی را انجام میدهند. کلینیکهای مجهزی در شهرهای مختلف بخصوص تهران وجود دارد. از آنجایی که زیبایی در ایران ارجحیت دارد، جراحی بینی با دقت و مراقبت خاصی انجام میشود. بنابراین جراح بینی از بهترین برندهای اسپلینت بینی که دارای بالاترین کیفیت هستند استفاده میکند.